Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 03.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir auka skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Enkelte skred kan løysne naturleg.
  • Størst fare til og med onsdag formiddag

Skredfarevurdering

Det vert danna ferske fokksnøflak pågrunn av vind og litt nysnø. Det har også kome ein del snø dei siste dagane som kan flyttast av vind. Når vinden er på det sterkaste kan enkelte skred løysne naturleg. Auken i skredfare er i forbindelse med polart lavtrykk, og kor stor skredfaren vert avhenger av kor hardt og kvar dette lågtrykket treff. Det har vore mest snø langs kysten og på øyane og skredfaren vil vere høgast der.

Noko av snøen frå dei siste dagane kan ligge over svakt lag av rim og kantkorn som gjer at det tek tid før snøen stabiliserar seg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2024

Både søndag og måndag har det kome noko nysnø. Mest nord i regionen. Før dette var det ei veke sidan sist snøfall. Snøoverflata vekslar mellom ubunden snø, og vindpåverka snø av ulik hardheit. Det er observert kantkorn og rim i snøoverflata fleire stader.

Tidlegare i vinter har det danna seg fleire vedvarande svake lag i snødekket, men desse er ikkje eit problem no. Det som er relevant no, er at det denne veka er observert rim og små kantkorn i snøoverflata.

Måndag vert det meldt om sterk vind og snøfokk i regionen. Snøen binder seg og det vert observert skytande sprekkar.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2024

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -17 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. april 2024

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kortvarig sterk kuling i nordvestlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS