Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 01.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

De siste dagene har det observert utvikling av kantkornlag rundt mildværsskaren fra helgen. Det er enda usikkert hvor utbredt dette problemet er, og man må vente seg at det fortsatt er lett for en skikjører å løse ut skred i den nye snøen flere steder.

Enkelte steder er det fortsatt mulig å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket, og skredene kan bli store. Fjernutløsning på dette laget er mulig. Det er vanskelig å vite hvor problemet er, men vær spesielt oppmerksom i overgang mellom tykt og tynt snødekke og over kuler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 31. januar 2023

Fredag gikk et nytt mildvær forbi regionen med regn til godt over tregrensa. Temperaturen har deretter sunket igjen og stedvis dannet skarelag i toppen av snødekket. Snøvær lørdag og søndag sammen med vind har dannet ferske fokksnøflak i høyden som stedvis ligger over skarelaget i leheng. I skogen ligger det tørr løs nysnø over fuktig snødekke.

Det vedvarende svake kantkornlaget fra november/desember ligger stort sett nær bakken under hard snø og er vanskelig å påvirke de fleste steder.

De siste dagene har det løsnet enkelte store til svært store skred høyt til fjells i naboregionen Lyngen. Det ble observert et naturlig utløst middels stort skred på Kvaløya på tirsdag.

Det er observert dannelse av overflaterim og høy temperaturgradient høyt i snødekke som gir god grobunn for kantkorndannelse der det tidligere har vært fuktig snø.

Tirsdag har det kommet ca 10-20 cm løs nysnø i regionen.

Fjellvær

Tirsdag 31. januar 2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -15 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 1. februar 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS