Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred på svake lag av kantkorn. Fjernutløsing er mulig. Fersk fokksnø kan også være lett å løse ut i beskyttede formasjoner.

Skredfarevurdering

Oppdatert 31. desember 0900: Kraftig vind fra øst torsdag kveld kan lokalt ha lagt opp store fokksnøansamlinger i skjermete formasjoner. Her vil det være lett å løse ut skred, og disse kan bli store. Faren vil avta i løpet av dagen i takt med at fokksnøen stabiliserer seg. Østavinden tar svært lokalt, og forhold kan endre seg mye på små avstand.

Det kan være lett å løse ut skred på svake lag av kantkorn under skare fra det siste mildværet. Disse skredene kan bli store, og fjernutløsing er mulig. Dette problemet vil være mest utpreget der mildværsskaren fra midten av desember ligger høyt i snødekket, og overliggende flak er myke.

Et lite dryss snø sammen med noe vind vil danne små, ferske fokksnøflak som vil være lette å løse ut.

Det finnes også vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 31. desember 2021

Snøoverflaten består hovedsakelig av fokksnøflak av ulik hardhet etter snøvær og nordavind i slutten av forrige uke. Mange steder er snøen i overflaten myk og det meldes om fint skiføre i regionen. De siste dagene har det vært forholdsvis rolige vindforhold og lite nedbør.

Det finnes svake lav av kantkorn i forbindelse med skarelag fra mildvær helgen før Jul. Det er observert en del drønn og ustabile testresultater på disse lagene. Utbredelsen er fortsatt noe usikker, men intill videre antar vi at de kan være til stede der skarelagene ikke ligger dypere enn 50-100 cm.

Det finnes også kantkorn dypt i snødekket som ble dannet i kuldeperioder i november. Dette ligger nå under harde fokksnøflak de fleste steder.

Fjellvær

Torsdag 30. desember 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -13 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 31. desember 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS