Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 08.02.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Fare for store naturlig utløste skred på grunn av nysnø og vind høyt til fjells. Våtsnøskredaktivitet vil øke utover ettermiddagen. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Periodevis full storm vil frakte mye snø inn i nord- og østvendte heng og føre til stor pålagring. Det er fare for at store skred kan løsne av seg selv mens uværet pågår. Særlig der snøen ligger på et dypt liggende svakt lag av kantkorn.

Faren for våte skred øker utover ettermiddagen i alle himmelretninger opp til mildværsgrensen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig mildvær mandag og tirsdag har tilført fuktighet til snødekket under mildværsgrensen.

Over mildværsgrensen fortsatt vindtransport av nysnø med vind fra sørvest og innlasting av fokksnø i nordøstvendte heng. Mesteparten av nedbør, særlig som regn, har kommet på yttersiden.

Det er observert begynnende kantkorn rundt mildværsskaren fra 27.1. I tillegg er det svake lag av kantkorn ved bakken som har vært med oss sisten starten av vinteren. Dette har vært vanskelig å påvirke, men flere store og svært store skred i Lyngen i det siste tyder på at det er mulig noen steder.

I helgen og fram til tirsdag ble det detektert flere skred av radar i den østvendte fjellsiden i Grøtfjorden. Skredene ser ut som våte flakskred.

Fjellvær, 07.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -3 °C til 4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen. Minkende og dreiende til vestlig vind om ettermiddagen.

Fjellvær, 08.02.2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -2 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS