Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes også områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Synkende temperatur fører til at snødekket vil stabiliseres under mildværsgrensa fra fredag, og faren for våte skred er avtagende. Høyere til fjells vil det fortsatt være noe pålagring av fokksnø i leheng, og middels store skred kan løsne naturlig.
Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok (f.eks. ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan det også gå naturlig utløste store skred på dette laget noen få steder. Fjernutløsning på dette laget kan fortsatt være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Fredag er det et nytt mildvær på vei inn i regionen med regn til godt over tregrensa. Tidligere denne uka har det vært en god del snøbyger med kraftig vind, og dette har ført til ferske fokksnøflak flere steder. Fokksnøen varierer i tykkelse og hardhet, og særlig rundt tregrensa finnes det mykere partier. I skogen har det stedvis vært mye løssnø og på fjellet finnes det fortsatt partier som er avblåst.

Det vedvarende svake kantkornlaget fra november/desember ligger stort sett nær bakken under hard snø og er vanskelig å påvirke de fleste steder.

De siste dagene har det løsnet enkelte store til svært store skred høyt til fjells i naboregionen Lyngen.

Fjellvær, 27.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 28.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen. Usikker lavtrykksplassering om kvelden gir usikre vind- og nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS