Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes også områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Onsdag blir det snøbyger i regionen. Fokksnøflak i fjellet vil kunne være lette å løse ut skred på, særlig i leheng som har fått stor pålagring de siste dagene. Enkelte skred kan løsne naturlig.

Det er usikkert hvor mye som skal til for å påvirke de vedvarende svake lagene dypt i snødekket etter mildværet i helgen, men påvirker man disse kan skred fjernutløses, og de kan potensielt bli store der det er nok snø.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet søndag fuktet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak flere steder.
Over tregrensa var det før helgen mye avblåst og hardbanket snø, med bare rabber og endel stein. Under tregrensen har mildværet tæret godt på snødekket.

Det vedvarende svake kantkornlaget fra november/desember ligger stort sett nær bakken under svært hard snø og er vanskelig å påvirke de fleste steder.

Begynnende kantkorn høyere i snødekket er sannsynligvis ødelagt av mildværet.

Søndag ble det observert et naturlig utløst middels skred ved Sollidalen. Mandag og tirsdag har det løsnet enkelte store skred høyt til fjells i naboregionen Lyngen.

Tirsdag observeres det kraftig snøfokk fra toppene på Kattfjordeidet.

Fjellvær, 24.01.2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.01.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS