Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 17.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Selv om nedbørintensiteten går litt ned, vil snøbyger og vind opptil kuling fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i leheng. Noen skred kan løsne naturlig. Det vil også være lett for en skiløpet å løse ut skred, særlig der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i vedvarende svake lag, har siste dagers observasjoner vist at skred i fokksnøen kan løse ut større skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø det siste døgnet (20-30 cm), og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyket lag. I tillegg kan det finnes nedføyket rim. Mange steder er disse lagene nå beskyttet av harde flak med overliggende snø.

Fredag ble det fjernutløst et middels stort skred på Lille Blåmann. Natt til lørdag gikk det et stort flakskred ved Snarbyeidet som tok med seg en kraftlinje. Skredet har gått i fokksnøen, og dette har så utløst et større skred på kantkornlag ved bakken.

Lørdag og søndag observeres flere drønn i snødekket rundt tregrensa i området ved Lille Blåmann.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Liten kuling fra nordøst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Fjellvær, 17.01.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS