Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 16.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Skredproblem og mest utsatt terreng endres gjennom dagen. Ferdsel krever erfaring og gode vegvalg.
  • Størst fare fra torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra onsdag stabiliseres gradvis og det blir færre heng der det er mulig å løse ut store skred. Vær likevel oppmerksom på at sola kan gi naturlig utløste flakskred og løssnøskred i sørvendte heng.

Økende vind fra sørøst om ettermiddagen flytter skredproblemene over i nye heng mot nord. Der vinden er kraftigst vil store snømengder flyttes på kort tid og skredfaren øker på nytt. Flakskred kan løsne av seg selv og i kjente skredbaner kan skred gå langt.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 15.03.2023

Det har kommet mye snø i regionen i mars og det er nå normale snømengder i fjellet og betydelig mer enn normal i lavlandet. Det ligger en god del tørr løssnø i skogen og delvis over tregrensen. Fra helga har det tidvis vært vind og snøtransport i fjellet der fokksnøen har lagt seg i heng som vender mot sørøst.

Det er ikke gjort noen tydelige observasjoner på vedvarende svake lag i det siste. Kaldt klart vær vekslende med nysnø kan likevel ha dannet ustabil lagdeling. Vær obs på drønn og skytende sprekker.

Onsdag går det kraftige snøbyger i regionen. Oppdal har fått 15 cm nysnø natt til onsdag. Snøen flyttes av vinden mens bygene pågår.

Fjellvær, 15.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Fjellvær, 16.03.2023

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen. Nedbør om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS