Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker utover dagen der snødekket blir vått og mykt. Eventuell nattefrost vil stabilisere snødekket, der overflaten er hard er skredfaren 1-liten.

Skredfarevurdering

Skredproblemene endres lite søndag. Nattefrost gir stabilt snødekke tidlig på dagen. Det er lite snø å flytte på når vinden øker, men stigende temperatur vil fukte overflaten i alle himmelretninger og øke faren for våte løssnøskred. I høyfjellet ventes det ikke at stigende temperatur rekker å påvirke snøen før seint søndag kveld.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Solinnstråling og lave nattetemperaturer har gitt stor variasjon i snødekket avhengig av himmelretning og bratthet de siste ukene. I nordvendt terreng finnes fortsatt tørr snø som generelt er vindpåvirket. Mot sør har sola gitt vått snødekke på dagen og skare om natta. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 300-700 moh. Lavest i nordvendt terreng.

Klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten og lenger ned i snødekket. I høyden i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert overflaterim i mange himmelretninger. Snø og vind i denne uke har nå dannet fokksnøflak oppå disse lagene. Dypereliggende kantkornlag kan bli reaktivert ved temperaturstigning.

Et størrelse 3 glideskred ble observert på vestsiden av Åbittind på onsdag.

Fjellvær, 08.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS