Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 04.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet kan det finnes ustabil fokksnø enkelte steder. Vær oppmerksom på oppbyggende omvandling som kan gi svake lag høyt i snødekket.

Skredfarevurdering

Snødekket er relativt stabilt med kald snø i skyggesider og solpåvirket snø i alle solvendte heng. Det har blitt dannet kantkorn og rim i alle himmelretninger som kan bli svake lag hvis det kommer nysnø og vind. Vær obs på ferske flak! Ferske flak kan være svært lette å løse ut.

Dersom solen kommer frem er det fare for våte løssnøskred i solvendte heng.

Overskyet vær med gradvis høyere temperaturer kan gi økt skredfare i skyggesider. Det kan også gå glideskred når varme og vann trenger ned i snødekket. Det er svært vanskelig å vite når disse går. Store sprekker i snødekket er faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. mai 2021

Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning, bratthet, solinnstråling og tid på dagen. I nordvendt terreng er det fortsatt tørr snø og flott skiføre mange steder, mot sør har sola fått virke og laget skare. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. I nord ligger det sammenhengende snødekke ned til rundt 200 moh men i solvendte sider må man fort opp til 500 moh før det blir sammenhengende snødekke.

Mange dager med klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten. I høyden i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert utbredt overflaterim i mange himmelretninger over 900 moh. Ved nytt snøfall kan disse bli svake lag.
Noen plasser ligger det kantkornlag dypere i snødekket som nå er vanskelig å påvirke. Disse kan bli reaktivert ved temperaturstigning.

Fjellvær

Mandag 3. mai 2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 4. mai 2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS