Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 05.04.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og store snømengder vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan kan bli løst ut både naturlig og av skiløper.

Skredfarevurdering

Kraftige snøbyger og vind fra nordvest gir økende skredfare. Over tregrensen ventes snøfokk og stor transport av snø inn i leheng. Dette vil gi ustabilitet og fare for naturlig utløste skred. Nedbørsmengde og vindstyrke vil kunne variere i bygene. Det er også usikkert hvor det kommer mest nedbør, men prognosene tilsier vest i regionen. I områder som får maksimalt nedbør vil faregraden komme opp i 4-stor. I høyfjellet kan det i enkelte heng fremdeles finnes svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Skred i fokksnøen som påvirker slike lag, kan få et større volum.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet jevnt med ny snø i høyden de siste dagene, opp mot 20 cm og mest i Sunndalsfjella. Periodevis kraftig vind har gitt vekslede hardhet i den nye snøen. Varme tidligere i uka har tært godt på snødekket i lavere områder og rundt kuler og rygger i terrenget.

Over 1100 moh. kan kantkorn rundt skarelag i snødekket fremdeles være et problem i noen heng. Der fersk snø har blåst bort, ligger slike lag høyt i snøpakka. Varierende temperatur og fuktighet i den siste snøen gjør at det noen steder er begynnende kantkorndanning høyere i snødekket også.

I Ådalen i Oppdal ble det lørdag rapportert om et snøskred utløst av skiløper på tynt snødekke.

Fjellvær, 04.04.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest. -13 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense om ettermiddagen.

Fjellvær, 05.04.2021

35 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest. -10 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest. Bygevær kan gi store variasjoner i nedbørmengde og vind.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS