Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 03.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.
  • Størst fare til og med onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Polart lavtrykk med vind og noe nysnø fører til økt skredfare. Der det kommer mest nysnø/vind kan enkelte skred løsne av seg selv.
Er du ute på tur vil du lett kunne løse ut skred der det er ferske fokksnøflak.
Skiftende vindretning gjør at det kan legge seg ustabil fokksnø i alle himmelretninger.
Værprognosene er usikre, men skredfaren blir trolig størst langs kysten og på Senja, hvor det ser ut til å bli mest vær.

Observasjoner fra Senja tyder på at det finnes et svakt lag av nedføyket rim eller kantkorn. Der dette finnes kan det ta lengre tid før fokksnøen stabiliseres, og skred kan løses ut på avstand.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2024

Det er generelt lite snø i fjellet. Under tregrensen og i skjermet terreng er det mye løs ubunden snø og godt til meget godt skiføre. i eksponert terreng og på toppene er det avblåst ned til gammel hard smelteomvandlet snø.

Søndag og mandag ble det observert to skred på Senja med lang bruddkant. Dette tyder på at det lokalt kan finnes et svakt lag under fokksnøen med god evne til bruddforplantning.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -20 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 3. april 2024

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -17 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kortvarig stiv kuling i nordlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS