Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Usikkerhet knyttet til vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det ventes litt nysnø i dag, men trolig ikke nok til å utgjør noe drastisk endring i skredfare. Vær likevel obs i leområde med fersk fokksnø.

Det har utviklet seg svakt lag av kantkorn rundt skarelag under fokksnøen. Det er stor grad av usikkerhet knyttet til hvorvidt det utgjør et aktiv skredproblem i regionen. Utvis varsomhet i område med tynt snødekke hvor laget kan potensielt være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 19. mars 2023

Over skoggrensen kan snøoverflate være preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger ventes å være størst i leområde vendt mot vest.

Under skoggrensen og i vindskjermet formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, men observasjoner fra nabo regioner tyder på at laget kan påvirkes der snødekke er tynt.

Fjellvær

Søndag 19. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -14 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Mandag 20. mars 2023

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS