Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 23.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Et polart lavtrykk gjør varslene usikre. Der det kommer mye vind og snø kan det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Skredfarevurdering

Det er stor usikkerhet i værvarselet og dermed også skredvarselet. Et polart lavtrykk fører til økende vind og nedbør, men det er usikkert hvor nedbøren og vinden havner. Forholdene kan derfor endre seg raskt.

Med økende snøvær og vind vil det dannes ferske flak med fokksnø i leområder som det kan være lett å løse ut skred i.

Det er generelt vanskelig å påvirke vedvarende svake lag, men om du skulle klare å løse ut skred på de, kan skredene bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 22. desember 2021

Nysnø fra onsdag har lagt seg i snøoverflaten fra havnivå og oppover. Under skoggrensen var det generelt lite snø fra før av, og lavere enn 500 moh har den fuktige snøen fra tidligere i uken frosset til. På fjellet består det gamle snødekket av skare, fokksnø og avblåst terreng, og litt vind sammen med nysnøen onsdag vil gjøre at den nyeste snøen også har lagt seg ujevnt i terrenget.

Lavere enn 500 - 700 moh tok mildværet sist helg knekken på vedvarende svake lag. I fjellet, der snøen ikke ble påvirket av mildværet i helgen, er det stor utbredelse av vedvarende svake lag, men de ligger låst under harde lag av fokksnø og skare.

Søndag ble det observert et middels stort naturlig utløst skred på Ibestad. Skredet har gått på kantkorn i bunnen av snødekket.

Fjellvær

Onsdag 22. desember 2021

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 23. desember 2021

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -17 °C til -6 °C på 700 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS