Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 24.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I de mest snøsamlende formasjonene er det mulig å løse ut ferske fokksnøflak. Høyt til fjells kan det og finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold. Hvis vinden tar seg litt opp mot frisk bris kan den flytte litt snø som kom fredag og danne en ny runde med små, ferske flak som er lette å løse ut. Ellers ventes fokksnøflak fra fredagen generelt å ha stabilisert seg, og sannsynligheten for skred i den ferske snøen er lav og begrenset til det bratteste og mest snøsamlende terrenget.

Hvis sola får tak kan det gå enkelte små løssnøsked og rulleballer i lune, steinete formasjoner. Husk at selv små skred kan få store konsekvenser i eksponert terreng.

Vi mangler ferske observasjoner på vedvarende svakt lag av kantkorn som tidligere er observert på Senja, men det skal trolig noe til for å løse ut skred. Ha dette i bakhodet når du ferdes i fjellet, utvis varsomhet inntil videre.

I indre strøk er det observert kantkorn dypere i snødekket. Dette vil være vanskelig for en enkelt skiløper å påvirke, men skred som går på dette laget kan bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. april 2021

Det har kommet et lite påfyll med nysnø de siste dagene, snøoverflaten består generelt av 5-15 cm myk nysnø på eldre skare. Tidligere har det vært plussgrader og regn høyt til fjells. Opp til skoggrensen har snødekket blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger, og snøgrensa har krypt oppover. Over skoggrensen er det gamle snødekket solpåvirket opp til ca. 1000 moh., mens det i skyggesider kan være vintersnø ned til ca. 500 moh.

På Finnsnes og i indre strøk er det observert kantkorn i forbindelse med skare nede i snødekket.

På Senja er det rapportert et nedsnødd kantkornlag høyt i snødekket. Det antas at dette i stor grad er nøytralisert etter høye temperaturer i midten av april.

Fjellvær

Fredag 23. april 2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 24. april 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -9 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet. Av og til nordlig frisk bris i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS