Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 22.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i ferske fokksnøflak. Vinden dreier på sørvest og vil flytte snø inn i leheng mot nord og øst. Fokksnøflak fra foregående dager forventes å stabilisere seg gradvis på grunn av gunstige temperaturer.

Det vil fortsatt være mildt og regn i lavlandet, og enkelte små våte løssnøskred kan forekomme.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

I helgen som var kom det en del nysnø i regionen, mest på Senja. Under tregrensen er det mye løs og ubunden snø. Over tregrensen har vind, hovedsakelig fra nordvest, ført til vindpakket snø av varierende hardhet i leheng mot sør og øst. Under den siste fokksnøen er snødekket hardt, og preget av perioden med kraftig vind fra sørøst tidligere i februar. I bunn av snødekket ligger det en solid mildværspakke fra mildværet i slutten av januar, som gikk opp til ca. 800-1000 moh.

Det har blitt observert lag av kantkorn i overgangen mellom den gamle, smelteomvandlede snøpakken og fokksnøen. Per nå utgjør dette imidlertid ikke et aktivt skredproblem.

Mandag gikk det et naturlig utløst skred på fv. 7864 på Senja.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 22. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Roligere vind på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS