Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut skred der det la seg fokksnø tidligere i uka. Litt vind og nysnø kan gi noen nye fokksnøflak, men de er trolig få og små.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Vær likevel oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.03.2023

Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terreng formasjonen har vært.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Observasjoner av drønn lørdag tyder på at dette laget kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt. Men det ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder. Onsdag ble det også observert et begynnende kantkornlag høyt i snødekke. Dette er under utvikling og må følges med på.

Fjellvær, 25.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Fjellvær, 26.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS