Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 10.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kaldere vær i kombinasjon med kraftig vind og snø gjør at det vil være lett å løse ut skred. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Kaldere vær i kombinasjon med sterk vind og nysnø gjør at det vil være lett å løse ut middels store skred i den ferske fokksnøen. Det er ikke observert noen svake lag av kantkorn eller rim de siste dagene, men det kan ikke utelukkes at fokksnøen enkelte steder kan ligge over et svakt lag av kantkorn eller rim over 900 moh.

Det gamle snødekket vil gradvis fryse til.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.02.2023

Nysnø har lagt seg over det eldre snødekket som er gjennomfuktet opp til minst 500 moh. Høyt til fjells så kom nedbør fra de siste dagene som sludd eller snø i kombinasjon med kraftig vind. Det har derfor lagt seg opp mye snø i nord- og østvendte leområder.

Observasjoner tyder på at alt kantkorn er smelteomvandlet, men noe kan ha overlevd høyt til fjells over 900 moh.

Mandag er det observert et drønn i snødekket ved Umbukta.

Fjellvær, 09.02.2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 10.02.2023

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS