Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile forhold. Høyt til fjells kan skred løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø. Tidlig på dagen kan det gå våte skred i lavlandet.

Skredfarevurdering

Betydelig skredfare opprettholdes i dag. Regn natt til lørdag gjør at våte skred fortsatt kan løsne av seg selv der det er opphopning av vann. Temperaturen skal synke utover dagen og faren for våte skred vil være avtagende.

Høyere til fjells vil snøværet fortsette i dag og sterk vind vil sørge for at det dannes ferske flak med ustabil fokksnø som kan ligge oppå glatt skare noen steder. Der hvor pålagringen er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Store mengder regn de siste dagene forventes å ha nøytralisert svakheter som fantes i det gamle snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Regn og mildvær tidligere i uka har gjort snødekket vått høyt til fjells. Siden har det lagt seg tørrere nysnø over dette igjen. Dette ligger som fokksnø i fjellet.

Før mildværet natt til onsdag var det observert vedvarende svake lag av kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig enten ødelagt av regn eller svært vanskelig å påvirke nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

Onsdag var det en skredsyklus hvor det gikk flere store naturlig utløste våte skred og sørpeskred i kjente skredbaner i regionen. På torsdag gikk det også noen våte skred i lavlandet litt nord for Mo i Rana.

Det ble meldt om fersk vindtransportert snø og snøfokk flere steder i regionen på fredag.

Fjellvær, 27.01.2023

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 28.01.2023

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS