Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 09.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Betydelige mengder regn vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, kan det gå tørre skred.

Skredfarevurdering

Mandag venter vi en ny runde med vind og vann i fjellet. Det kan ventes naturlig utløste skred i nysnøen som har kommet de siste dagene. Smeltevann kan hope seg opp over lag i snøen og det kan løsne enkelte, naturlig utløste flakskred. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, vil den kraftige vinden føre til at det legger seg opp enda mer snø i leområder. Et og annet naturlig utløst, tørt skred kan ventes der det legger seg opp mest snø.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Etter snøværet på lørdag og søndag ligger det nok tørr snø i overflaten som i leområder antageligvis har samlet seg til myke fokksnøflak i leområder og forsenkninger. Der vinden har fått tak eller det har kommet lite ny snø i løpet av helgen er det avblåst og gjenfrosset til glatt skare. Under den øverste, tørre snøen er det våtere lag av ulike smelteformer og fokksnø fra sist uke. Lørdag kveld snødde det ved havnivå.

Lørdag ble det observert ett stort, naturlig utløst skred i et kjent skredløp ved Arstaddalsdammen i Beiarn.

Fjellvær, 08.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. SW til W frisk bris i utsatte områder.

Fjellvær, 09.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS