Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 29.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind skaper fokksnøflak i leområder som det kan være lett å løse ut skred i. Enkelte skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind vil føre til at det dannes ferske flak av vindtransportert snø i leområder. Noen steder er det mye løs snø tilgjengelig for transport og det kan legge seg opp mye snø i leområder. For en enkelt skikjører kan det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen, og der det har lagt seg mest snø kan skredene bli store.

Vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, og trolig må du høyere enn 700-800 moh for at de skal være et problem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. januar 2022

Snøen er svært ujevnt fordelt. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet. Det er mye løs snø tilgjengelig for vinden både over og under skoggrensen.

Det gamle snødekket er gjennomfuktet, og mange steder er det et markant skille mellom den nye, tørre snøen fra denne uken og det gamle, fuktige snødekket.

Opp til 750 moh er det bekreftet at mildværet sist søndag har fuktet opp vedvarende svake lag. Over dette er tilstanden til de vedvarende svake lagene ukjent.

Fjellvær

Fredag 28. januar 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 29. januar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS