Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 27.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

I enkelte leområder kan det ligge fokksnøflak som det kan være lett å løse ut skred i. Med varierende vind de siste dagene, kan det ligge fokksnø i flere leområder. Kantkornlag dypt i snødekket vil være vanskelig å påvirke under all snøen som har kommet siste dagene. Skred utløst i fokksnøen eller skavlbrudd kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til svært store skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøen er svært ujevnt fordelt, og kraftig vind tidligere i uken flyttet på mye snø. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet. Mildværet søndag gjennomfuktet snøen høyt til fjells.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn under et skarelag høyt i snødekket over 400 moh, men det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette. Trolig er det ødelagt opp til minst 500 moh.

Fjellvær, 26.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst, endring til stille/svak vind fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS