Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 20.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vindøkning og nysnø vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper.

Skredfarevurdering

Det har de siste dagene kommet svært mye snø i fjellet, og snøværet fortsetter. Nysnø i kombinasjon med vind vil legge opp store flak med fokksnø i leområder som allerede har fått stor pålagring tidligere i uken. Skred kan løsne naturlig, og i noen områder kan skred bli svært store. Skredfaren er størst i de områdene der bygeværet treffer.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.01.2022

I lavlandet er snødekket gjennomfuktet etter mildværet tirsdag. I fjellet har kraftig vind og snøvær ført til en hard vindpåvirket snøoverflate utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Observasjoner lørdag bekrefter at vedvarende svake lag med kantkorn rundt skarelag fortsatt er intakt over 400moh. Mange steder ligger det godt beskyttet under hardere lag med fokksnø og er generelt vanskelig å påvirke. Det er usikkert hvor høyt opp mildværet tirsdag og onsdag har påvirket laget.

I den svenske naboregionen Västra Vindelfjällen er det observert flere naturlige utløste store skred på lørdag som antakelig har gått på vedvarende svake lag dypt i snødekket.

Fjellvær, 19.01.2022

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS