Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 10.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng i og ved skoggrensen. Vedvarende svake lag er svært lett å påvirke. Fjernutløsning er sannsynlig. Fokksnø er skredproblem i høyden.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å påvirke vedvarende svake lag av kantkorn rundt skoggrensen. En person kan løse ut skred i dette laget fra avstand og noen steder kan skred bli store. Over skoggrensen kan en person løse ut skred i fokksnøen. Den kan ligge på kantkorn, rim eller nysnø. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er myk.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten over skoggrensen domineres av myke fokksnøflak, skare og avblåste partier. En del overflaterim flere steder. I skoggrensen er det mykere fokksnø og bra med løs snø der skogen er tett.

Over ca 300 moh er det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag. Laget gir tydelig respons onsdag og er svært lett å løse ut men evnen til bruddforplantning minker. Det har vært kaldt og stabilt vær de siste dagene, flere steder er det observert rim.

Lørdag viser observasjon fra Rana at det kan være noe vanskeligere å påvirke svake lag rundt skoggrensa, men at det svake laget fortsatt kan gi god bruddforplantning med store skred som konsekvens. Søndag ble det observert flere drønn i snøen ved Rana.

Fjellvær, 09.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -24 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS