Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 31.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Rolige værforhold fører til at skredfaren ikke endres vesentlig. Der hvor det var størst pålagring av fokksnø i går vil det fortsatt finnes ustabile fokksnøflak i dag. Enkelte steder over skoggrensen kan fokksnøen ligger oppå vedvarende svake lag av overflaterim eller kantkorn. Observasjoner tyder på at disse lagene kan påvirkes av en skiløper der overliggende fokksnøflak er tynne eller myke. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind i julehelgen har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Over skoggrensen er det generelt vindpåvirket snø, og rygger og knauser er avblåst. I mer skjermete terrengformasjoner og under skoggrensen, ligger det løs og ubunden snø. Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag med kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket. Ovenfor 600 moh, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november. Det er tidligere blitt observert rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget. Det er stor grad av usikkerhet rundt hvor dette lag kan ha blitt nedsnødd

Fjellvær, 30.12.2021

8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Bris fra sør. -16 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.12.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til fredag. Bris fra sørøst. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS