Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 28.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det ventes en liten økning i vindstyrke høyt til fjells som vil kunne flytte på nysnø fra de siste dagene. I noen leheng kan det bli dannet ferske fokksnøflak som er lett å løse ut som skiløpere. Vær særskilt obs der fokksnøflakene er myke og/eller tynne, for her kan det være lettere å løse ut skred.

Det er observert vedvarende svake lag av kantkorn mellom fokksnølag høyt i snødekke ovenfor skoggrensen Observasjoner tyder på at dette lag kan påvirkes av en skiløper der den overliggende fokksnø er tynne eller myke. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøbyger og vind de siste dagene har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Vindutsatte områder over tregrensen er preget av vinden og der er snøoverflaten hardbanket eller avblåst ned til skare.

I mer skjermet terreng, som under skoggrensen, ligger det løs og ubunden snø.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag av kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket.

Ovenfor 600 moh, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november.
Det finnes rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terreng. Dette kan blir nedsnødd på mandag der det kommer nedbør uten særlig vind. Fravær av flak oppå gjør at det ikke beregnes som et relevant skredproblem i dag.

I løpet av julaften kom det 20-25 cm nysnø ved havnivå utenfor Mo i Rana.

Fjellvær, 27.12.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -24 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 28.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS