Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 25.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og snøbyger har lagt opp, og vil fortsette å legge opp ustabile flak av fokksnø i leområder. Her kan det være lett å løse ut skred. Høyt i snødekket kan det også ha dannet seg vedvarende svake lag som gjør at det er lett å løse ut skred. Usikkerheten rundt det gjør det fremdeles litt krevende å ferdes i skredterreng.

Høyt til fjells ligger det vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket som generelt er vanskelig å løse ut.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av kraftig vind og snø de siste dagene.

I fjellet består snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet og det er avblåst på rygger og knauser. I lavere fjellområder ligger det løs og/eller lettbundet snø over skarelaget fra mildværet sist uke, mens det i lavlandet er en hard og gjennfrosset snøpakke med et tynt lag av kantkorn og skare over.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag av kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket. Dette laget går også til brudd i stabilitetstester.

I fjellet, der snøen ikke ble påvirket av mildværet sist uke, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november.

Onsdag er det rapportert om moderat snøfokk i indre områder.

Fjellvær, 24.12.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Fjellvær, 25.12.2021

8 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS