Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 23.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sterk vind gir pålagring av fersk fokksnø i leheng. Vind og nedbørmengde er usikre, men det kan være lett å løse ut skred i fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Snøvær og vind vil danne ferske flak med fokksnø i leområder i fjellet og åpne områder rundt tregrensen. Her vil det være lett å løse ut skred. Merk at værprognosene er usikre, og forholdene kan endre seg raskt.

Høyt i snødekket er det også i ferd med å utvikle seg vedvarende svake lag av kantkorn. Det gjør at det kan være lett å løse ut skred også i fokksnøflak fra sist helg.

Vedvarende svake lag som ligger lenger ned i snødekket, er generelt vanskeligere å påvirke.


Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er store forskjeller i snøoverflate og snømengde.

I fjellet består snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet, og det er avblåst på rygger og knauser. I lavere fjellområder ligger det løs og/eller lettbundet snø over skarelaget fra mildværet sist uke, mens det i lavlandet er en hard og gjennfrosset snøpakke med et tynt lag av kantkorn og skare over.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag av kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket. Dette laget går også til brudd i stabilitetstester.

I fjellet, der snøen ikke ble påvirket av mildværet sist uke, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november.

Søndag var siste dag med nedbør av betydning med 15 cm nysnø i indre deler av regionen ned til 300 moh. I ytre deler kom mesteparten som regn.

Fjellvær, 22.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

7 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om formiddagen. -18 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS