Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 22.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
På høyfjellet finnes det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Stabile forhold i lavlandet.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket i indre deler av regionen og høyt til fjells. Laget er for det meste låst av harde lag med fokksnø eller skare. Det ventes at skred er vanskelig å løse ut, men skred kan bli store.

I lavlandet er det tidligere gjennomfuktede snødekket i ferd med å fryse til og regnes som stabilt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke fram til søndag var preget av mildvær, mye nedbør og kraftig vind. Nedbøren kom som regn i lavlandet og snø i høyden med mildværgrense på rundt 600 – 700 moh. På fjellet er snøen svært vindpåvirket og det er mye skare, fokksnø og avblåst terreng. I sørøstlige deler av regionen kan det finnes områder med løssnø. Under ca 700 moh er snøen fuktig eller våt og i ferd med å fryse til.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av vedvarende svake lag under harde lag med fokksnø eller skare. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november.

Under 400 moh er det generelt lite snø igjen, men snøgrensen og snøfordeling varierer innad i regionen, med lavest snøgrense i øst. Søndag var siste dag med nedbør av betydning med 15 cm nysnø i indre deler av regionen ned til 300 moh. I ytre deler kom mesteparten som regn.

Fjellvær, 21.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -19 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS