Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 04.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med sterk vind gir en komplisert situasjon som kan føre til skred. Unngå leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind og lave temperaturer vil føre til at skredfaren vedvarer. Enkelte steder kan det fortsatt være lett å løse ut ferske fokksnøflak, og naturlig utløste skred kan ikke utelukkes. Utbredelsen av nedføyket vedvarende svake lag som kantkorn og overflaterim er usikker. Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønnelyder, og vis varsomhet der fokksnøflak er tynne eller myke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av sterk vind fra øst de siste dagene. Det siste snøfall av betydning kom med bygevær 27.-28. november. Under skoggrensa er snødekke spesielt tynt. Det ligger mest snø høyere til fjells og i vestvendte eksposisjoner. I den nedre delen av snødekket finnes det lag med skare/ smelteomvandlet snø som ble dannet i midten av november.

Det er observert kantkornlag over skare i snødekket. Lave temperaturer og tynt snødekke gjør at det er gode forhold for videre utvikling av dette svake laget. Det er observert begerkrystaller mot bakken, men dette svake laget virker å ligge godt beskyttet under et tykt bærende lag av smelteomvandlet snø og er dermed vanskelig å påvirke. I naboregionen er det observert lommer med nedføyket overflaterim. Dette laget finnes antagelig også i Svartisen, men utbredelsen er ikke kartlagt.

Snødekket er fortsatt svært tynt og det er mye oppstikkende steiner. Det er snø til havnivå.

Fjellvær, 03.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -18 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS