Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 27.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fokksnøflak som ligger på svakt lag av kantkorn. Nysnøflak kan skape små skred. Drønnelyder i snødekket er tydelige faretegn.

Skredfarevurdering

Nysnøflak stabiliseres gradvis men kan fremdeles føre til små skred enkelte steder. Eldre og harde fokksnøflak fra ekstremværet "Frank" ligger mange steder på vedvarende svakt lag av kantkorn. Vær spesielt oppmerksom i overgangen mellom skog og høyfjell. Fokksnø kan i noen tilfeller løses ut av en enkelt person, særlig der fokksnøflakene er tynne og myke. Dersom det løsner skred på kantkorn kan skredene bli middels store dersom det er nok snø i området. Skredproblemene vil være tilstede der det er større sammenhengende snøfelt hvor det kan være interessant å ferdes på ski. Selv mindre skred kan få store konsekvenser da det er mye stein og terreng som stikker fram fra snødekket.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 26.01.2021

Kraftig østavind har flyttet og påvirket den snøen som kunne flyttes på. Det er generelt lite snø for årstiden. I skogen er det tynt snødekke bestående av kantkorn. I skoggrensa ligger myke flak på godt utviklet kantkornlag. På høyfjellet er snøen i stor grad vindpåvirket og ujevnt fordelt. Det ligger mest snø i skjermede terrengformasjoner vestvendte leområder.

Det er observert kantkorn under fokksnø og rundt skarelag. Utbredelsen og egenskapene på kantkornlagene varierer, men de må betraktes som aktive. Det er også gjort observasjoner av overflaterim i vindskjermede formasjoner.

Observatør melder 24.01 om drønn i snødekket, spesielt i overgang mellom skog og høyfjell.

Fjellvær, 26.01.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøst frisk bris utsatte steder

Fjellvær, 27.01.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til østlig frisk bris utsatte steder

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS