Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 23.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Sterk vind har flyttet på det som fantes av løs snø og lagt opp fokksnø i leområder. Stedvis kan det være lett å løse ut skred i denne snøen men det ventes ikke store skred. Likefullt må du være obs der fokksnøflakene er tynne og myke for der kan det være mulig å påvirke vedvarende sake lag av kantkorn dypere i snødekket. Om det løsner skred på kantkorn kan skredene bli middels store gitt at det er tilstrekkelig med snø over og rundt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Kraftig vind de siste dagene har flyttet på den snøen som kunne flyttes på. Generelt er det fortsatt lite snø for årstiden. På høyfjellet er snøen i stor grad vindpåvirket og ujevnt fordelt. Det ligger mest snø i vestvendte leområder.

Det er observert kantkorn rundt skarelag. Tykkelsen av kantkornlaget varierer og det er litt usikkert i hvilken grad laget har evne til bruddforplantning. Det er også gjort observasjoner av overflaterim i vindskjermede formasjoner.

Fjellvær, 22.01.2021

3-4 mm nedbør i døgnet. Liten storm fra sørøst. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.01.2021

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS