Snøskredvarsel for region Svalbard vest lørdag 21.05.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning og mye nysnø vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Sterk vind og mye nysnø gir ferske fokksnøflak med stor utbredelse. Det ventes svært store naturlig utløste flakskred i lesider. Det svake laget med kantkorn kan enkelte steder også bli påvirket av den nye pålagringen. Varselet er basert på et enklere datagrunnlag enn regionale varsler og utgis kun for faregrad 4 og 5

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten varierer over korte avstander. Noen steder er den hard og vindpakket med et tykt løst lag av kantkorn under. I mer skjermede formasjoner er snøoverflaten mer ubunden og består av oppbyggende omvandlet løs snø.

Observasjoner fra området rundt Longyearbyen viser at det finnes et vedvarende svakt lag med tykt og velutviklet kantkornlag høyt i snødekket under den siste fokksnøen. Laget virker å være vanskelig å påvirke, men lokalt kan det ha evne til bruddforplantning.

Fjellvær, 21.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 80 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sør. -6 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis sterk kuling utsatte steder. Mest nedbør i nordlige del.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS