Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 07.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan også finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Tidvis kraftig vind danner ferske fokksnøflak i leheng. Fokksnøflak kan være lette å løse ut. Vær obs på at det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket - både nedføyket under fokksnøflak og over mildværsskaren. Det er vanskelig å vite hvor disse er, og om det er mulig å løse ut skred på de. Mildvær kan trenge ned i snødekket og gjøre lagene lettere å påvirke.
Under mildværsgrensen kan det være lett å løse ut våte løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 6. februar 2023

I lavereliggende og fjordnære områder er snødekket tynt. I skoggrensen består snødekket av fokksnø oppå tidligere smelteomdannet snødekke. Det tidligere mildværet strakk seg opp til rundt 1100 moh. Over det er det kun fokksnø. I fjellet ligger det noe myk snø i skjermede formasjoner. Natt til søndag kom det 5-10 cm nysnø i fjellet. Nåværende mildvær har gjort snøen fuktig opp til skoggrensen.

Kaldt, klart vær de siste dagene har gitt høy temperaturgradient og dannet kantkorn over mildværsskaren noen steder. Det ble også dannet overflatekantkorn som ble nedføyket i vinden på lørdag. Overflatekant ga mye respons i form av skred på lørdagen, men etter det har det vært rolig.

På lørdagen ble det observert et naturlig utløst skred i Vassdalen på Strandafjellet og to personutløste skred på Kolåstind. Et av de personutløste var fjernutløst uten skredtatte, i det andre skredet ble tre skredtatte dratt med ca. 20 m. Alle skred var relativt små og i nordlig sektor.

Natt til søndag ble det registrert rundt 5-10 cm nysnø på målestasjonene i fjellet.

Fjellvær

Mandag 6. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om formiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 7. februar 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til tirsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS