Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger ustabile nysnøflak i enkelte leområder. Våte løssnøskred kan løsne der sola får tak i nysnøen. Glideskred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Dersom solen kommer frem kan dette destabilisere den ferske fokksnøen og det kan bli lettere å løse ut skred. Der sola får tak kan også løssnøskred løsne av seg selv. Skred vil skli på skare og kan gå langt. Fokksnø i skyggesider har nå stabilisert seg godt, men noen få plasser kan det fortsatt være lett for en skikjører å løse ut skred.

Vær obs. på at det kan dannes kantkorn mellom ny og gammel snø. Da kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn.

Glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 29. april 2022

Snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

I Romsdal og Indre Fjordane er det observert kantkorn i overflaten i nordvendte heng. Dette kan også finnes i Sunnmøre. Når nysnøen legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Det kan ikke utelukkes at dette finnes i flere himmelretninger.
Kantkornet som er dannet før påske er stabilisert de fleste steder.

Fjellvær

Fredag 29. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 30. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -9 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS