Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 20.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø. Ellers synkende skredfare med synkende temperatur.

Skredfarevurdering

Skredfaren minker når temperaturen synker og snødekket fryser til. Vedvarende svake lag ventes fortsatt å være intakt i fjellet. Store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand, selv om sannsynligheten er synkende. Det er svært vanskelig å forutse hvor dette kan skje. Vær forsiktig på overganger fra tynt til tykt snødekke og der snødekket er tynt.

I de høyeste fjellområdene kan en løse ut skred i eldre fokksnøflak.

I lune formasjoner der sola tar kan små løssnøskred løsne av seg selv.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er observert kantkorn rundt skarelag i stort sett hele regionen. Dette problemet er aktivt og skred løses til stadig ut på dette laget. Utbredelsen vil variere og det er vanskelig å vite hvor det er lett å løse ut skred. Usikkerheten er stor og skred kan bli store eller svært store.
Problemet finnes fra skoggrensen og så høyt som skarelagene finnes. Skarelag er observert opp til minst 1300 moh.

Lørdag meldes det om flere tørre flakskred str 3 utenfor Ørsta. Det har gått mange store og noen svært store skred torsdag-fredag. På Fv63 mellom Eidsdal og Geiranger tosdag. Et str. 4 skred På Saudehornet i Ørsta torsdag ettermiddag og på vegen mellom Valldal og Tafjord natt til fredag. Flere skred fra Storhornet ved Stranda ble hørt og sett i løpet av fredag. Også flere skred fra Snøhornet sør for Volda ble observert fredag ettermiddag.

Observert skytende sprekker over Standalseidet lørdag formiddag.

Fjellvær, 19.03.2023

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til 1 °C på 1400 moh. Synkende temperaturer om ettermiddagen. Om kvelden periodevis sterk kuling til liten storm på kysten.

Fjellvær, 20.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS