Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 31.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Snøen trenger tid for å stabilisere seg. Unngå terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut store skred i heng som har fått stor innlasting av ny snø siste døgn. Ellers er middels store skred aktuelt i flere heng.
Mest utsatt er heng mot øst og sør, der den siste snøen har lagt seg inn. Her kan det nå ligge betydelige snømengder. Årsaken er de siste dagenes kraftige snøbyger og vind. Fokksnøen har lagt seg over løsere lag av nysnø og trenger tid for å stabilisere seg.

Faren for naturlig utløste skred er synkende.

I terreng der vinden ikke har fått tak kan det være mye løs, ubunden snø. Her kan det være lett å løse ut løssnøskred opp til middels størrelse.

Mest utsatt er indre Sunnmøre samt Ørskog og Stordal der det har kommet mest ny snø siste døgn.
Områder som har fått lite ny snø vil ha lavere snøskredfare.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.01.2023

Snødekket er preget av regn i lavlandet og kraftige snøbyger med mye vind over tregrensen de siste dagene.

Det er generelt veldig lite snø, og det er mye oppstikkende stein særlig på rygger og vindutsatte steder.

Mandag gikk det snøbyger også i lavlandet. Kraftig vind i høyden.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lengre, mildværet tok knekken på det.

Fjellvær, 30.01.2023

40 mm i døgnet, opp mot 65 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Kortvarig høyere snøgrense om formiddagen. Minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 31.01.2023

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS