Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 03.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Vinden dreier til sørøst og fører til ustabil fokksnø som kan utløses av skiløper i de fleste himmelretninger. Øst- og sørvendte leområder forventes å være mest utsatt da torsdagens fokksnø kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Det vil være lett å løse ut skred og enkelte skred kan bli store. Fjernutløsning er mulig, men faren for naturlig utløste skred avtar.

Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn på ustabil snø. Konservative veivalg anbefales.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nedbør som snø og liten kuling fra nordvest har flytta snø til øst- og sørvendte leområder på torsdag. Snøfordelinga er ujevn og der det ikke ligger fersk vindtransportert snø vil overflaten være preget av skare med fremstikkende steiner.

Før snøvær og vind på torsdag er det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn, med stor utbredelse, i snødekket. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Torsdagens nedbør og vind har ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget.
Noen steder finnes det også kantkorn/begerkrystaller helt ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av gammel hard og smelteomvandla snø.

Fjellvær, 02.12.2021

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra nord. -19 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 03.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -23 °C til -7 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS