Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 28.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile forhold. Høyt til fjells kan skred løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø. Tidlig på dagen kan det gå våte skred i lavlandet.

Skredfarevurdering

Betydelig skredfare opprettholdes i dag. Regn natt til lørdag gjør at våte skred fortsatt kan løsne av seg selv der det er opphopning av vann. Temperaturen skal synke utover dagen og faren for våte skred vil være avtagende.

Høyere til fjells vil snøværet fortsette i dag og sterk vind vil sørge for at det dannes ferske flak med ustabil fokksnø som kan ligge oppå glatt skare noen steder. Der hvor pålagringen er størst vil skred kunne løsne av seg selv.

Store mengde regn de siste dagene forventes å ha nøytralisert svakheter som fantes i det gamle snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 27.01.2023

Regn og mildvær tidligere i uka har gjort snødekket vått høyt til fjells. Spesielt i sørlige deler av regionen gikk mildværet høyt, mens lengre nord mot Ofoten var mildværsgrensen lavere. Etter mildværet har det vært snøbyger som har lagt tørr nysnø oppå overflaten.

Før mildværet natt til onsdag var det observert vedvarende svake lag av kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig enten ødelagt av regn eller svært vanskelig å påvirke nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

På onsdag gikk det sørpeskred under Mjønestindan.

Fjellvær, 27.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i nordlige delen. Minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 28.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense tidlig på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS