Snøskredvarsel for region Salten fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Faren øker når regnet kommer. Unngå potensielle utløpsområder for skred. Høyt til fjells kan skred løsne av seg selv i leområder med fersk fokksnø

Skredfarevurdering

Skredfaren ventes å øke på nytt. Stigende temperatur og regn vil svekke nysnøen fra det siste døgnet. Våte skred som løsner av seg selv er forventet.

Over mildværsgrensen vil kombinasjon av snøvær og sterk vind danne ferske flak med ustabil fokksnø som kan ligge oppå glatt skare noen steder. I leheng hvor pålagringen av fokksnø er størst vil skred kunne løsne av seg selv. Det ventes spesielt mye nedbør lengst nord i region, skredfaren forventes å være størst her.

Regn og mildvær natt til onsdag etterfulgt av kaldere temperatur forventes å ha nøytralisert svakheter som fantes i det gamle snødekket. Men det er usikkerhet rundt svake lag nær bakken og det kan ikke utelukkes at det løsner store skred når temperaturen stiger igjen i dag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og mildvær natt til onsdag har gjort snødekket vått høyt til fjells. Spesielt i sørlige deler av regionen gikk mildværet høyt, mens lengre nord mot Ofoten var mildværsgrensen lavere. Etter mildværet har det vært snøbyger som har lagt tørr nysnø oppå overflaten.

Før mildværet natt til onsdag var det observert vedvarende svake lag av kantkorn ved bakken. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildværet, men det er trolig enten ødelagt av regn eller svært vanskelig å påvirke nå som kaldere vær gir tilfrysing av overliggende snø.

På onsdag gikk det sørpeskred under Mjønestindan.

Fjellvær, 26.01.2023

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i nordlige delen. Minkende vind om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS