Snøskredvarsel for region Salten onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelige mengder regn på morgenen vil svekke snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.
  • Størst fare til og med onsdag morgen

Skredfarevurdering

Fortsatt mildvær og regn på starten av dagen forventes å svekke snødekket ytterligere. Våte skred som løsner av seg selv ventes både i lavlandet og høyere til fjells.

Utover dagen ventes det dreiende vindretning og kaldere temperatur.
Høyt på fjellet hvor nedbør kommer som snø vil vinden sørge for at det dannes ferske flak med ustabil fokksnø i leområder.

Det er usikkert hvordan vedvarende svake lag påvirkes av mildværet. Naturlig utløste skred er mulig.

Hold god avstand til skredterreng.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket over skoggrensen er preget av mildværsskare opp til cirka 1000 moh. Rygger og utsatte formasjoner er avblåst. Under skogrensen er snøen våte etter mildvær de siste dagene.

Det finnes svake lag av kantkorn og begerkrystaller langs bakken i fjellet. Det er foreløpig usikkert hva status på dette svake laget er etter mildvær og kraftig vind de siste dagene, men det er trolig vanskelig å påvirke de fleste steder nå som kaldere vær har gitt tilfrysing av overliggende snø.

Fjellvær, 24.01.2023

25 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mye nedbør på kvelden.

Fjellvær, 25.01.2023

35 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS