Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fortsatt høy skredfare som følge av mye nedbør og sterk vind. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren opprettholdes som følge av mye nedbør og vindøkning mot ettermiddagen. Det vil bli stor pålagring med fokksnø i leområder og store skred kan løsne av seg selv. Vinddreining fra dagen før skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Søndag 1 mai 2022

Sist uke var preget av bygevær med nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke. Mildværet søndag har trolig fuktet snødekket opp til omtrent 700 - 800 moh.

I naboregionen Ofoten er det observert små begynnende kantkorn mellom mildværsskare og overliggende fokksnø fra forrige uke. Lignende værhistorikk i Salten gjør at det ikke kan utelukkes at laget finnes der også.

I nordvendte sider i indre deler av regionen over 1000 moh. kan det fortsatt være vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men det vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, søndag 1 mai 2022

30 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 2 mai 2022

16 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Bris fra nordvest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen. Noe minkende vind utover kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS