Snøskredvarsel for region Salten fredag 29.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det vil være lett å løse ut skred i den ferske, vindtransporterte snøen. Skredfaren vil være størst der det kommer og har kommet mest nysnø og vind.

Skredfarevurdering

Det ventes mer vind og mer nedbør på fredag. Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske, vindtransporterte snøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen. Snøskredfaren vil være størst der det kommer mest nysnø og vind.

Hvis det blir klarvær og solinnstråling mellom bygene så kan skred løsne naturlig.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vært preget av bygevær som har gitt nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen, og snødekket kan variere mye innen korte avstander. Snøoverflaten varierer fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og muligens løs, ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

I naboregionen Ofoten er det observert små begynnende kantkorn mellom mildværskare fra forrige uke og overliggende fokksnø. Lignende værhistorikk i Salten gjør at det ikke kan utelukkes at laget finnes der også. Trolig utgjør det foreløpig ikke et skredproblem.

I nordvendte sider i indre deler av regionen over 1000 moh. kan det fortsatt være vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men det vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Torsdag meldes det om fersk vindtransportert snø i fjellet.

Fjellvær, 28.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 29.04.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke. Minkende vind igjen om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS