Snøskredvarsel for region Salten torsdag 20.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning og nysnø vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper.

Skredfarevurdering

Det har de siste dagene kommet svært mye snø i fjellet, og snøværet fortsetter. Nysnø i kombinasjon med vind vil legge opp store flak med fokksnø i leområder som allerede har fått stor pålagring tidligere i uken. Skred kan løsne naturlig, og i noen områder kan skred bli svært store. Skredfaren er størst i de områdene der bygeværet treffer. Det er trolig vanskelig å løse ut skred på kantkornet lag under skare, men skred som løsner på dette laget kan bli svært store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavlandet er snødekket gjennomfuktet og med lite lagdeling etter mildværet tirsdag. I fjellet har kraftig vind og snøvær ført til en hard vindpåvirket snøoverflate utsatte steder og store ansamlinger av fersk fokksnø i leheng.

Observasjoner fra mandag bekrefter at vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag fortsatt er intakt. Det er usikkert hvor høyt opp mildværet i starten av uka har påvirket dette laget.

Lørdag er det observert noen naturlig utløste middels store skred rundt skoggrensen under Kvalhornet.

Fjellvær, 19.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS