Snøskredvarsel for region Salten torsdag 06.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng i og ved skoggrensen. Vedvarende svake lag er svært lett å påvirke. Fjernutløsning er sannsynlig. Fersk fokksnø er skredproblem i høyden.

Skredfarevurdering

Skred kan løses ut både i fokksnø og på vedvarende svake lag. Det er lettest å løse ut skred i skoggrensen og der fokksnøen er myk. Bygevær fra nordvest gir store lokale forskjeller både i vind og nedbør. Faren er størst der det kommer mest snø. Vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag er svært lett å påvirke og viser god evne til bruddforplantning. Dette betyr at fjernutløsning av skred er sannsynlig og skred kan bli store. Dette skredproblemet kan finnes i alle himmelretninger. Laget er mest aktivt i skoggrensen. Høyere til fjells ligger laget låst under skare eller hard fokksnø.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten over skoggrensen domineres av harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. En del overflaterim flere steder. I skoggrensen er det mykere fokksnø og løs snø der skogen er tett.

Over ca 300 moh er det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag som viser svært god evne til bruddforplantning. Det finnes stedvis rimkrystaller som har snødd ned.

Mandag meldes det om fjernutløste skred på vedvarende svake lag med kantkorn under skare. Laget har svært god evne til bruddforplantning.

Onsdag er det observert drønn og skytende sprekker i skoggrensen.

Fjellvær, 05.01.2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.01.2022

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS