Snøskredvarsel for region Salten lørdag 25.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

I leområder kan det ligge flak av fokksnø som det kan være lett å løse ut skred i. Mengden tilgjengelig løs snø er begrenset til den snøen som har kommet de siste dagene og skredene ventes ikke å bli mer enn middels store.

Vedvarende svake lag ligger i utgangpunktet under harde lag av fokksnø og skare og er generelt vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vind og nedbør lille julaften og julaften har lagt opp fokksnø i leområder over tregrensen. I mindre vindutsatte områder er snøen trolig fremdeles løs og ubunden.

I fjellet består snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet og delvis bærende skare. Det er avblåst på rygger og knauser. I lavere fjellområder ligger det løs og/eller lettbundet snø over skarelaget fra mildværet sist uke, mens det i lavlandet er en hard og gjennfrosset snøpakke med et tynt lag av kantkorn og skare over.

Over 500 moh er det stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare.

I kystnære fjell er det nesten ikke snø under 300-400 moh.

Fjellvær, 24.12.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2021

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra øst om formiddagen. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS