Snøskredvarsel for region Salten torsdag 23.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket og områder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Snøvær og vind vil danne ferske flak med fokksnø i leområder i fjellet og åpne områder rundt tregrensen. Her kan det være lett å løse ut skred. Merk at værprognosene er usikre, og forholdene kan endre seg raskt.

Vedvarende svake lag som ligger lenger ned i snødekket, er generelt vanskeligere å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det er store forskjeller i snøoverflate og snømengde, men det generelle inntrykket er at det er hardt i overflaten, med skare, is og harde fokksnøflak.

Den delen av snødekket som ble fuktet opp av mildværet sist uke, har frosset til. Under 400 moh er det generelt lite snø, men snøgrensen og snøfordeling varierer innad i regionen.

I fjellet, der snøen ikke ble påvirket av mildværet sist uke, er det stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare.

Mandag ble det observert overflaterim på Innertind øst for Bodø.

Fjellvær, 22.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

8-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om formiddagen. -20 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS