Snøskredvarsel for region Salten onsdag 22.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
På høyfjellet finnes det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Stabile forhold i lavlandet.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekket i indre deler av regionen og høyt til fjells. Laget er for det meste låst av harde lag med fokksnø eller skare. Det ventes at skred er vanskelig å løse ut, men skred kan bli store.

I lavlandet er det tidligere gjennomfuktede snødekket i ferd med å fryse til og regnes som stabilt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke fram til søndag var preget av mildvær og mye nedbør. Nedbøren kom som regn i lavlandet og snø i høyden. På fjellet over ca 600 - 700 moh har vind og nysnø dannet fokksnøflak i lesider og forsenkninger, særlig i østlig sektor. Det finnes også store områder med mye løssnø. Under ca 700 moh er snøen fuktig eller våt og i ferd med å fryse til. Under 400 moh er det generelt lite snø igjen, men snøgrensen og snøfordeling varierer innad i regionen.

I det gamle snødekket som ikke er smelteomvandlet er det stor utbredelse av nedføyket kantkorn under harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet under kuldeperioden i slutten av november og begynnelsen av desember. Laget er trolig ødelagt opp til 1000 moh i kystnære strøk.Lenger øst i regionen kan det finnes lavere i terrenget.

Mandag ble det observert overflaterim på Innertind øst for Bodø.

Fjellvær, 21.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS