Snøskredvarsel for region Salten søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng hvis du hører drønnelyder eller ser at det sprekker opp i snødekket. Dette er tegn på at du påvirker vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Snødekke kan stedsvis være ustabil der det er dannet fokksnøflak opp på vedvarende svake lag av kantkorn eller overflaterim. Utbredelsen av disse vedvarende svake lag er nok ikke like stor som først fryktet. Vi vurderer at det kan være lett å løse ut snøskred for en skiløper enkelte steder, men vi forventer at det er få plasser hvor skredene blir stor på grunn av generelt magert snødekke. Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønnelyder og steder hvor fokksnøen er mykere/ tynnere. Husk også at konsekvenser av små skred kan bli mer alvorlig pga. oppstikkende steiner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er generelt vindpreget av flere dager med hard vind. På snaufjellet er snøen ujevn fordelt og består generelt av fokksnø av ulike hardhet, enkelt steder kan det være avblåst til skare. Under skoggrensen er det tørr ubunden snø.

På torsdag ble det registrert nedføyket overflaterim. Observasjoner tyder på at overflaterim har nok en mer begrenset utbredelse enn først fryktet. Men det er fortsatt usikkerhet rundt utbredelsen av dette lag. Det er også observert omvandling til kantkorn noen steder i snødekket. Dette svake lag er mest utviklet der snødekke er tynt og generelt i område høyt til fjells og i indre strøk hvor temperaturen har vært lavere. Det er foreløpig få faretegn tilknyttet den.

Snødekket er fortsatt svært tynt og det er mye oppstikkende steiner. Det er snø til havnivå.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -18 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 05.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -26 °C til -14 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS