Snøskredvarsel for region Salten lørdag 04.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med sterk vind gir en komplisert situasjon som kan føre til skred. Unngå leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind og lave temperaturer vil føre til at skredfaren vedvarer. Enkelte steder kan det fortsatt være lett å løse ut flakskred, og naturlig utløste skred kan ikke utelukkes. Det er nedføyket overflaterim og kantkorn i snødekket som kan påvirkes. Fjernutløsning av skred er også mulig. Skredfaren vil bli størst i områder hvor det dannes myke og ferske fokksnøflak, disse vil typisk dannes i de områdene som har og har hatt mye løs snø tilgjengelig for transport. Dette gjelder først og fremst områdene som fikk mye snø første del av uka.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er generelt vindpreget av flere dager med hard vind. På snaufjellet er snøen ujevn fordelt og består generelt av fokksnø av ulike hardhet, enkelt steder kan det være avblåst til skare. Skjermede områder har tørr ubunden snø.

Det er observert vedvarende svake lag i snødekket av både nedføyket overflaterim og kantkorn rundt skarelag. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av disse vedvarende svake lag og hvor aktiv de er.

Det er observert skytende sprekker flere steder i varslingsregionen. Snødekket er fortsatt svært tynt og det er mye oppstikkende steiner. Det er snø til havnivå.

Fjellvær, 03.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -18 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS